shadow

Vad krävs av en park?

Alla städer i Sverige har en eller flera grönområden som kallas för park. De utgör oaser mitt i stadsbilden och många besökare söker sig dit varje dag. För att en park ska upplevas som riktigt vacker och tillgänglig är det några kriterier som behöver uppfyllas.

Närhet till stadskärnan

En park som ligger på promenadavstånd till stadskärnan lockar många besökare. Det blir enkelt att bara ströva iväg och uppleva en lugn och avkopplande stund. 

Vad bör en park innehålla?

Det ska finnas träd, buskar och planteringar som skapar en lummig grönska. Promenadvägar är viktiga och de ska naturligtvis vara välskötta för att promenaden ska kännas avkopplande. I några parker har man namngett de olika promenadvägarna efter betydelsefulla personer hämtade från ortens historia. Det ger en känsla av att ingå i ett större sammanhang tillsammans med både nuet och det förflutna. Lite här och där bör det finnas bänkar för en kortare eller längre paus. 

Bänkar och bord för medhavd matsäck är uppskattat, och varför inte en anlagd grillplats. För att de här måltidsplatserna ska hållas vackra och attraktiva är det viktigt att man satsar på rejäla sopkorgar som töms ofta.

Närheten till vatten upplevs alltid positivt. Finns det inget naturligt vattendrag går det bra med dammar eller fontäner. Vatten har en rogivande effekt på många människor. 

Om det finns ett friluftsmuseum eller till exempel ett fjärilshus är det mycket uppskattat. Det lockar en ännu större krets av besökare. Rejäla och spännande lekplatser gör att barnfamiljerna gärna kommer till parken både en och flera gånger. Parken vinner alltså på att det finns olika slag av aktiviteter för besökarna att välja på. De allra största parkerna har 

En park med ett brett utbud har även ett café eller restaurang på plats. En besökare i parken stannar oftast längre om det finns möjlighet till förtäring. Alla har ju inte matsäck med sig. Särskilt inte om det var ett spontant infall att lämna stadskärnan för en rogivande promenad. Om det finns en scen i parken kan man anordna enklare konserter för besökarna. En parkdag med både musik och spännande aktiviteter lockar många besökare.
Toaletter inom parkområdet. Är parken stor behöver de finnas på flera olika ställen. Här är det viktigt att de städas ordentligt så att de upplevs fräscha.

Coronatider och parktider

Sommaren 2020 lär inte bli som tidigare somrar på grund av den rådande Coronapandemin som just nu erövrar världen. Tack och lov har restriktionerna börjat lättats upp en aning och det är trots allt tillåtet att vistas utomhus – det till och med uppmuntras av experter och myndigheter. 

Evenemang och andra aktiviteter ställs in på löpande band och lika så utlandsresorna. Semester på hemmaplan är vad som gäller i år – och varför inte passa på att besöka landets parker, som äntligen börjat att blomma igen. Att besöka en park för picknick, lek med barnen, yoga med vännerna eller bara för en skön promenad bland växter och träd är en perfekt dagsaktivitet som passar lika bra för stora som får små. 

Parkerna är öppna för alla och man kan komma och gå precis som man vill – varför inte passa på att leta blommande inspiration till den egna trädgården? Planera in ett besök i favoritparken eller upptäck något nytt – oavsett fungerar parkbesök under Coronatider, bara man tänker sig för inför och under själva besöket. 

Att tänka på i parken 

Även när man besöker en utomhuspark bör man givetvis tänka på att hålla avstånd till andra personer, precis som man gör på andra platser. Just den här sommaren är kanske inte rätt tillfälle att bekanta sig med nya personer eller stanna för att småprata – även om det är relativt riskfritt om man just ser till att hålla avståndet. 

En annan sak att tänka på är att det sällan finns möjlighet att tvätta händerna i dessa utomhusmiljöer, så att packa med en flaska handsprit i väskan är också en bra idé. Handhygienen är viktig för att skydda sig mot viruset och dess smittspridning, och även om desinfekterande medel inte är lika effektiva som en regelrätt handtvätt så är det ändå bättre än inget. 

Sedan finns det dom som inte kan ta sig ut varken i parker eller på andra platser – framför allt gäller det kanske våra äldre som utgör den största riskgruppen för coronaviruset. Många av dessa bör inte heller ta emot besök varken från vänner eller familjemedlemmar men det finns sätt att låta dem njuta av grönska och blommande växter också. 
Med https://www.skickablommordirekt.se kan man hitta massor av leverantörer som levererar vackra blommor ända hem till mottagarens dörr, oavsett om denne bor i Sverige eller i något annat land. Att ta emot ett blombud skänker glädje till dom flesta, kanske speciellt i dessa tider, när det är extra viktigt att uppmuntra dem som inte kan eller bör ta sig ut.

Den grönskande parken – en plats för inspiration

I dom svenska parkerna finns inslag av både arkitektur och naturens egen storhet. Blomstrande och färgsprakande rabatter, porlande vatten, promenadstråk och trädalléer ger platser där man både kan koppla av och inspireras på olika sätt. 

Någon hittar sin inspiration genom meditation och någon annan genom att rensa tankarna och hitta fokus med hjälp av en promenad. En grönskande park är även en perfekt plats att hitta inspiration för egna projekt, oavsett om dom är växtrelaterade eller inte. 

Naturlig miljö i storstadsbrus

Få saker är så inspirerande som naturen och det fina är att alla människor inspireras av den på olika sätt. Man kan hitta inspiration i en blomstrande park genom att upptäcka, genom att meditera eller genom att bara vara. Det faktum att många parker ligger centralt i städerna gör det hela ännu mer fascinerande – en park är trots allt inget man förknippar med stress. 

Det finns många studier som visar att naturen har en positiv inverkan på hälsan. Människan mår helt enkelt bra av grönskande miljöer och parkerna spelar en särskilt viktig roll i storstäderna och för dom som inte har närhet till skog och vildmark. Med ett lugnt och avslappnat sinne, som naturen ger, är det enklare att hitta inspiration till livets alla projekt och måsten. 

För den med växande intresse 

Från tidig vår till sen höst har dom flesta parker något att erbjuda. Vissa kanske även till och med under vintern. För den med trädgårdsintresse finns mycket inspiration att hitta just i parkerna och för den som är sugen på nya växande projekt är det en perfekt plats att samla på sig nya idéer. 

Internet är idag den givna platsen när det kommer till inspiration men det är faktiskt stor skillnad att scrolla bland bilder och text och att faktiskt uppleva något på riktigt. När det kommer till just växtlighet spelar dom olika dofterna en stor roll – något man inte får en chans att upptäcka genom skärmen. 

Däremot kan det vara en bra början när det kommer till att skaffa sig kunskaper på området. 

Ett exempel är portalen https://www.växthuskompaniet.se som specifikt riktat in sig mot växthus. Andra portaler har inriktning mot inredning, krukväxter osv.   

Övrig inspiration för att skapa en egen oas, vare sig den ska vara i ett orangeri eller fritt i trädgården, hittar man bäst genom att klämma, känna och dofta i våra vackra, grönskande och välorganiserade parker och andra natursköna områden.

Ny skulptur placeras i Vivallakullens park i Örebro

Örebro kommun har ett bestämt att  Vivallakullens park skall utvecklas för att göra parken attraktivare och tillgängligare. Ett led i denna utveckling är köpa in ny konst och utsmyckning. Första steget var att skapa ett konstverk till Vivallakullen topp.

Redan under hösten 2017 kunde yrkesverksamma konstnärer anmäla sitt intresse för ett uppdrag att skapa och konstruera ett konstverk till Vivallakullen. Kommunen utsåg en jury och denna jury valde ut fyra konstnärer för ett skissuppdrag. Skisserna bedömdes sen av juryn igen och de valde sen att ge uppdraget till Bigert & Bergström. Deras skiss bestod av konstverket Äppletanke. Ett äpple som blir minst 3 meter högt och är konstruerat i rostfritt stål. Äpplet har bett, som är blankpolerade, och betten gör att flera personer att sitta i äpplet.

Konstverket kommer att utplaceras på Vivallakullens topp och skulpturen planeras vara på plats i slutet av detta år, 2018. Tanken med konstverket på Vivallakullen är att skapa ett landmärke i parken. Skulpturen skall vara en tillgång för de människor som bor och jobbar i området. Syftet med att sätta ett skulpturen på kullen är också att det ska förhöja hela upplevelsen av parken och samtidigt fungera i samklang med övrig omgivning. Vill du besöka parken och se verket på sommaren får du vänta till 2019. Att rekommendera om du planerar att se de mest populära parkerna kring Örebro är att ta bilen. Då kan man enklast ta sig runt och besöka trädgårdar och parker. Det finns ett flertal intressant och vackra trädgårdar och parker i Örebros kommun.

Om parken och Vivallakullen

Parken Vivallakullen ligger i den norra delen av Örebro mellan bostadsområdena Vivalla och Nya Hjärsta. Området kom till under 1960- och 70-talen i och med att detta område av Örebro bebyggdes. Kullen och de närmsta omgivningarna är park och grönområden. Från den högsta platsen på kullen har man en mycket bra utsikt över Örebro. Området erbjuder möjligheter till olika typer av rekreation som promenader på sommar och vinter samt pulkaåkning på vintern.

Planen är att området skall utvecklas ännu mer för att göra parken attraktivare och tillgängligare för besökare. I den framtida utformningen finns bland annat tydligare entréer till parken, en ny lekplats för barn samt ett utegym för vuxna. Det kommer också att byggas en trätrappa upp till Vivallakullens topp. Dessa projekt är del av bidrag som kommunen fått från Boverket för att i framtiden förbättra utemiljöer i mer socialt utsatta bostadsområden.

Andra vackra parker i Örebro är Örebros stadspark. En grön oas i centrum med plats för lek för barnen och en hel del olika typer av trädgårdar för den som är intresserad av blommor etc. Ett besök i stadsparken bör ske på sommaren för att man ska få uppleva parken när den visar upp sin bästa sida. Varför inte ta en bilsemester till Örebro och åka park-sightseeing i staden och dess omgivningar.

Kommuner lär ungdomar parkvård

Kommuner lär ungdomar parkvård

Vissa kommuner lider enormt av myggproblem på sommaren. Andra lider av hög arbetslöshet och detta inte minst bland ungdomar. Alla kommuner har sina problem och sina vägar att lösa dem. I Forshaga slog man minst sagt ”två myggor i en smäll” när man valde att utbilda ungdomar i körning av röjsågar.

Ungdomsarbetslösheten är hög över hela landet och kommunerna gör vad de kan för att lösa detta växande problem. I Forshaga Kommun valde man sommaren 2015 att låta ungdomar ta röjsågskort. Under en fyrdagarskurs fick de lära sig hantera röjsågen, lära sig säkerhetstänk och hur de olika skärhuvudena ska användas.

Orten har under en tid toppat i statistiken gällande ungdomsarbetslöshet så genom att utbilda ungdomar hoppas man både på att få ut dem i arbetslivet samt få myggbeståndet att minska.

Efter utbildningen har de den kunskap som under sommaren behövs i Forshaga, dvs att kunna röja sly och högt gräs. Behovet handlar då inte om att det växer onormalt mycket i denna kommun utan att myggen är onormalt många. Genom att ta bort slyn minskas ansamlingen av mygg då de annars trivs och till viss del förökas i slyn.

Anton Edvardsson säger, i en intervju till Sveriges Radio, att han trivdes med jobbet. Det han bland annat uppskattade var att kunna vara ute och röra på sig under arbetstiden. Dessutom ser han detta körkort som något bra att ha i framtiden.

Att det ger effekt ekologiskt är tydligt. Enligt kommunekologen Britt-Marie Olsson går det att se tydliga skillnader på myggbeståndet efter att röjningen genomförts. Enligt henne handlar det då främst om att man öppnar upp och skapar ett större vindgenomsläpp. Detta testade hon genom att använda en stor myggfångare (gasoldriven).

Innan testat fångades ca 1000 mygg per dygn. Efter röjningen var det nere på ca 100.

Hur många av ungdomarna som däremot har fått jobb tack vare utbildningen är däremot inte tydligt specificerat.

Ny modell av häcksax från Husqvarna

Ny modell av häcksax från Husqvarn

I mars 2015 lanserade Husqvarna en stark batteridriven lövblås vilket skapade betydligt bättre förutsättningar för lägre ljudnivå för både de som arbetar med maskinen och de som är omkring den. Med ett stort batteripack på ryggen ges lång arbetstid utan att batteriet behöver laddas.

Genom att låta dessa batterier vara kompatibla med andra verktyg har parken av starka batteridrivna maskiner, som främst vänder sig mot parkvård och större ytor, vuxit rejält hos Husqvarna. Den senaste modellen är häcksaxen 536LIHD70X som gör att arbetet blir betydligt tystare än om jobbet hade utförts med en bensindriven modell.

Miljö, Ergonomi, Ekonomi

Ser man enbart på priset skiljer det rejält mellan Husqvarnas batterimodell och dess bensindrivna modeller. I alla fall om man ser det på kort sikt. Men det är som de skriver på hemsidan att den ”ökar i slutändan lönsamheten”. Det beror både på att det är betydligt billigare med batteridrift än bensin och att det krävs mindre service. Slitage och därmed servicebehov blir betydligt mindre på en batteridriven.

Även ergonomiskt är dessa betydligt bättre än de tidigare modellerna. Till viss del på grund av de väger mindre men framförallt för att de genererar lägre volym vilket gör att några hörselskydd inte ens behövs vid kortare arbeten.

För de som ligger i parken och njuter av solen, värmen och tystnaden är den största fördelen just att dessa maskiner är betydligt tystare.

Många företag har redan börjat växla över sin maskinpark till batteridrivna modeller. Detta utifrån att man har ett tydligt miljömål att följa och att denna växling kan vara ett tydligt sätt att nå dessa.

Källa:Häcksax.com