Slottsparken är en modern stadspark som har vatten som sin huvudsakliga motiv. Stora skogspartier, underbara vyer och massor av parkbänkar kännetecknar denna park. Parken brukade vara en utbildningsmark för Malmö Livregement under 1800-talet. Parken, som ritades av Edvard Glæsel, inspirerades av amerikanska vardagliga parker. Det huvudsakliga biblioteket och Slottsmöllan kan hittas i Slottsparken samt ett ”måste” i parken är skulpturen Pegasus av Carl Milles, en av Sveriges viktigaste skulptörer.
Slottsparken är en av stadens bästa parker i centrala staden och är många malmöbors favoritplats.
Under 1800-talet användes platsen nära Malmöhus slott som militärt utbildningsplats som vi nämnde ovan av Malmöhus husarregemente. Men i slutet av detta århundrade behövde militären utöka och platsen söder om Regementsgatan, vid området Hästhagen, började då användas av militären.
Planen gällande att bygga en park på denna övergivna plats väcktes för att på detta sätt anlägga ett härligt sammanhängande parkområde.
1896 hölls en större industri- och slöjdutställning i staden. Samtidigt med den passade man på att göra en mindre plantering vid den mysiga Fersens väg. När utställningens var slut bestämde man sig för att all äldre mark som använts av militären skulle byggas om till Malmös vackraste parkområde.
Ännu en gång togs kontakt med en landskapsarkitekt från vårat grannland i söder, Edvard Glaesel. Han kom med en idé direkt om en väldigt genomgripande ombyggnad av den låga och mycket fuktiga marken. Sina idéer hämtade dansken från den amerikanske kollegan Olmsteds planer om en vardagspark för alla åldersgrupper och samhällsklasser.
Projektet gällande Slottsparken tog sin början år 1897 och år 1900 var grönområdet äntligen klart att öppnas för allmänheten. Parken ligger inte långt från Malmös nya evenemangsarena så vill du besöka Slottsparken kan du med fördel boka ett hotell nära Malmö Arena. Parken är idag mycket populär bland Malmös motionärer och du ser massor av joggare som tar sina löprundor i denna vackra park i Malmö.